Veganistische hartige taart met artisjok en spinazie
Als kind was ik allergisch voor kippeneiwit en nog steeds blief ik het absoluut niet. Niet gepocheerd over mijn asperges, niet in een quiche en niet als merengue. Heb ik even geluk dat plantaardig eten een vlucht heeft genomen in de afgelopen jaren. Het blijkt steeds makkelijker om dierlijke producten in te ruilen voor de niet-dierlijke variant zonder dat je hoeft in te leveren om het gebied van gezondheid of smaak.
Dus zie hier, een hartige taart zonder eieren. Let wel even op dat je plantaardig deeg koopt, anders is je taart alsnog niet veganistisch. Edelgistvlokken vind je bij de biologische winkel en in de meeste supermarkten tegenwoordig op de biologische afdeling.
No Reviews
Ingrediënten
Aantal personen
6plakjes hartige taart-deeg | |
450gram tofu | |
4eetlepels edelgistvlokken | |
2eetlepels mosterd | |
2eetlepels balsamicoazijn | |
5tenen knoflook | |
1theelepel gedroogde oregano | |
2theelepels gerookt paprikapoeder | |
2stuks sjalotten | |
1blik artisjokharten | |
450gram diepvriesspinazie | |
200gram zwarte olijven (in plakjes) | |
Naar smaak zongedroogde tomaatjes |
Hoe dan?
1.
Prepareren
Verwarm de oven voor op 175 graden en laat ondertussen de tofu uitlekken. Snij in stukjes.
check!
2.
De saus
Pureer de tofu samen met de edelgistvlokken, moster, balsamicoazijn, knoflook, oregano en het gerookte paprikapoeder tot een dikke massa. Breng op smaak met peper en zout.
check!
3.
Maak de spinazie klaar
Snipper de sjalotjes en fruit ze een minuut of vijf aan. Laat de diepvriesspinazie warm worden in dezelfde pan óf snij de verse spinazie klein en laat slinken. Als je champignons gebruikt: bak deze een minuut of zes in een pan en giet af.
Snij ondertussen de artisjokhartjes in kleine stukjes. Draai het vuur uit als de spinazie warm is en meng het tofumengsel goed door de spinazie heen. Doe ook de artisjokhartjes en olijfjes erdoor en eventueel de zongedroogde tomaatjes, feta of champignons. Breng flink op smaak met (cayenne)peper en zout.
check!
4.
Doe het deeg in een springvorm
Bedek nu de taartvorm met het deeg en doe de vulling erin. Zorg dat de vulling gelijkmatig is verdeeld en strooi de pijnboompitjes erover. Zet de taart nu 45 minuten in de oven, ik zette de laatste vijf minuten nog even de grill aan om de bovenkant knapperig te krijgen. Laat de taart daarna nog tien minuutjes staan en dan is ‘t smullen geblazen.
check!
Geef een reactie