x
f
x
f
f
f
f

Bibimbap!

30 minuten

medium

Over verliefd worden op buitenlandse keukens in andere landen dan logisch is gesproken: toen ik een paar jaar terug in de Filipijnen was werd ik fan van Korean barbecue en bibimbap 🙂 Bibimbap is volgens mij officieel gewoon ‘rijst met leftovers’, ei en een super awesome specifieke saus met Gochujang als basis. Je kunt eindeloos variëren met groenten en toppings en het is eigenlijk gewoon altijd lekker 😉

Het ‘moeilijkste’ van dit recept is dat je veel losse dingetjes moet maken. Maar goed: alles hoeft niet precies tegelijk klaar en veel elementen zijn ook lauwwarm lekker (met name de worteltjes en komkommertjes). Okra kan ook lauwwarm maar vind ik zelf warm iets lekkerder. Zorg in ieder geval dat je de paddestoelen, buikspek en ei pas net voor het serveren maakt, want dat zijn elementen die lekker warm geserveerd mogen.

Kook je al? Nee? …

No Reviews

Ingrediënten

Aantal personen
75gram jasmijnrijst (Royal_Tiger = mijn favoriet)
50gram awesome paddestoelen naar wens (zoals shimeji, kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake)
2wortels
geperste gember en knoflook naar smaak
0.25 komkommer(s)
Witte enzwarte sesamzaadjes
3stuks okra
1x ei
1x klein bakje kimchi
Indien gewenst: vlees, zoals stukjes krokante buikspek
Bibimbap saus
1eetlepels gochujang
1theelepels fijngehakte knoflook
3theelepels sesamolie
2theelepels honing
1theelepels suiker
2theelepels rijstazijn of appelazijn

Hoe dan?

1.

Bibimbap saus!

Doe alle ingrediënten bij elkaar & roeren maaaar! Als het te dik is, kun je hem een beetje verdunnen met water. Zet apart voor straks.
check!
2.

Rijst!

Bereid de rijst zoals op het pakje staat. Die van mij moet 15 minuten zachtjes koken en daarna nog 10 minuten staan, dus ik zet 'm altijd als eerste op.
check!
3.

Wortel met gember + knoflook!

Maak wortelsliertjes met zo'n spirelli ding als je die hebt. Anders snij je de wortel eerst in zo dun mogelijke lange plakken en daarna die lange plakken in reepjes, zodat je langwerpige sliertjes wortel krijgt.
Bak aan in een wokpan met een beetje sesam olie en witte sesamzaadjes. Pers gember + knoflook (hoeveelheid naar eigen smaak en inzicht) in een bakje, dit mag je in de pan bijvoegen tegen het einde en nog eventjes meebakk'n.
check!
4.

Komkommertjes!

Snij de komkommer in dunne plakjes. Doe ze in een bakkie. Pak daarna steeds een handje vol en knijp het vocht eruit boven de wasbak. Ze worden dan een beetje verfrommeld. Bak ze vervolgens met een beetje sesamolie kort aan in de pan met wat zwarte sesamzaadjes.
check!
5.

Okra!

Snij de okra in plakjes. Besprenkel met wat olie en add some pepper & salt. Je kunt ze roosteren in de oven (12-15 minuten op 225 graden) of tussen een bakpapiertje met de tafelgrill. Dat vind ik het lekkerste, maar evt. kun je ze ook wokken.
check!
6.

Paddestoeljen!

Bak je paddestoelen aan in een pan met olie. Voeg aan het einde een goede snuf zout toe.
check!
7.

Buikspek!

Bak de buikspek knapperig of warm het op, als je het kant en klaar hebt gekocht (ik koop vaak kant-en-klare knapperige buikspek bij de afhaal balie van de Amazing Oriëntal)
check!
8.

Ei!

Bak per persoon een ei, sunny side up!
check!
9.

DOE IN EEN BAKKIE DAN!

Vul voor iedereen zijn kom met rijst. Leg daarboven op het vers gebakken eitje, in het midden. Daarna leg je om de dooier heen, rondom, alle ingrediënten, steeds als stapeltjes naast elkaar.
Serveer de kimchi on the side, net als de bibimbap saus - die is namelijk best pittig dus goed om mensen zelf te laten doseren.
check!
10.

EET DAN!

check!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *