x
f
x
f
f
f
f

Quiche met broccoli, kastanjechampignons, rode ui en gorgonzola

60 minuten

medium

1

Ik had zin in quiche met broccoli en gorgonzola dus besloot het te maken. Maar ik had wel zin om ‘m íets spannender te maken. Beetje lopen Google’n, beetje in de koelkast gekeken, beetje nagedacht en… tot het volgende recept gekomen: mijn nieuwe favoriete quiche!

Wat ‘m zo tof of anders maakt? De citroenschil die je door het eiermengsel doet! Echt een hele toffe extra smaak die me elke hap weer verraste. Love it.

Qua hoeveelheid: ik gebruikte zo’n lage quichevorm en (naast een kleine side salad) aten we driekwart van de quiche met z’n tweeën als avondeten – dat was eigenlijk iets teveel voor mij maar ik kon het niet laten.

Wedden dat jij ‘m ook lekker vindt? KOOK DAN!

No Reviews

Ingrediënten

Aantal personen
250gram broccoli in kleine roosjes en stukjes
1stuks rode ui
100gram kastanjechampignons
100gram gorgonzola
100ml slagroom
3 eieren
1 geraspte citroenschil
1teentje(s) knoflook
zout naar smaak
150gram geraspte kaas (zoals ovengratin-kaas)
Quiche bodem
250gram bloem
2gram zout
125gram koude boter in blokjes (1x1 cm)
1ei
3eetlepels goed koud water

Hoe dan?

1.

Quichedeeg maken

Meng je bloem met het zout. Snijd de koude boter in blokjes van ca. 1x1 cm en meng dit met je handen door de bloem, zodat het een korrelig geheel wordt. Voeg het ei en koude water toe en vermeng het geheel, totdat je een samenhangende bal kunt maken. Te nat? Add flour. Te droog? Beetje water erbij!
Kneed niet te lang, het is juist de bedoeling dat er nog wat klontjes boter in het deeg zitten.Verpak je deegbal in keukenfolie en laat 'm daarna minstens een half uur in de koelkast liggen. In de tussentijd bereid je de vulling voor:
check!
2.

Vulling voorbereiden

Snij de broccoli in kleine roosjes. Je kunt kijken of de hoeveelheid die je hebt past bij het formaat van je bakvorm door ze daar tijdelijk in te gooien en op te houden met broccoli snijden als je de juiste hoeveelheid hebt bereikt. Blancheer de broccoli een minuut of 3. Laat goed uitlekken.
Snij de kastanjechampignons in blokjes en bak deze kort in een koekenpan of wok met wat olie en zout. Laat ook dit goed uitlekken.
check!
3.

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op ca. 200 °C - als je de optie hebt, is een stand met extra onderwarmte chill voor een meer knapperige bodem.
check!
4.

Eiermengsel maken

Kluts de eieren en meng de slagroom er doorheen, net als de rasp van de citroenschil, je geperste knoflook, zout, rode chilivlokken en 1/4 van je kaas.
check!
5.

Assemble Yo Quiche

Haal je quichedeeg uit de koelkast, begin met een ronde bal en rol met een deegroller tot een platte cirkel die groot genoeg is om je quichevorm te bekleden. Bekleed je quichevorm en snijd het deeg af waar hij boven de vorm uit komt.
Drapeer de helft van de broccoli, de helft van de kastanjechampignons en de helft van de rode ui gelijkmatig over de quiche. Verdeel daar overheen de helft van de gorgonzola gelijkmatig, in stukken. Herhaal daarna voorgaande stappen, voor een tweede laag van alles. Probeer de gorgonzola goed te verdelen over beide lagen, zodat in elke hap wat kaas zit. Roer het eiermengsel nog eens door en giet daarna direct gelijkmatig over de vulling.
check!
6.

Deel 1 van het bakken - ca. 5 minuten

Bak de quiche ca. 5 minuten.
check!
7.

Geraspte kaas toevoegen

Haal de quiche kort uit de oven en breng een royale laag geraspte kaas aan over de gehele oppervlakte.
check!
8.

Deel 2 van het bakken - ca. 25 minuten

Na ca. een half uur bakken is je quiche gaar, en na ca. 25 minuten is je gratin laag perfect. Evt. kun je nog ff met een satéprikker in de quiche prikken om te kijken of hij niet nog te nat is. Gebruik naast je satéprikker ook je oogje en gezond verstand om te beslissen of je hem bijv. nog 5 min langer geeft.
check!
9.

ff 10 minuten laten rusten en dan: SNIJDEN & OPJOMMEN

Eet smakelijk! Ik serveer er persoonlijk graag een simpele, frisse side salad naast (bijv. rucola met tomaatjes, bosui en wat balsamico).
check!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *